top of page

Mysteriet på hotell Brudhäll

 

Ella och Wille reser med moster Sofia till Kökar. På båtresan berättar Sofia att det pågår mystiska stölder på hotellet de ska bo på. Saker försvinner spårlöst från låsta hotellrum och polisen hittar inga spår efter tjuvarna.

Sofia som är journalist spanar alltid efter scoop. Hon ber Ella och Wille hjälpa henne lösa mysteriet.

Ella och Wille spanar och hittar många misstänkta, men vem är tjuven?

 

”Mysteriet på hotell Brudhäll” är första boken i Helena Jeppes nya deckarserie  ”mästerdetektiverna”

Det är en lättläst bok med spännande intriger och överraskande slut.

Mysteriet på hotell Brudhäll pärmbild.jpg

Mysteriet med skattjakten

Mysteriet med skattjakten. jpg omslagsbild.jpg

 

Ella och Wille besöker ön Kökar med moster Sofia. Charmören Max bjuder med dem på skattjakt i havets djup. Men vad hittade Max när han dök? Och varför överger han dem på en öde ö? Med samarbete och stor uppfinningsrikedom kämpar de för att bli räddade och komma iland så de kan lösa mysteriet.

Mysteriet med skattjakten är en mysig, spännande och klurig bok som passar perfekt för barn 9-12 år och som högläsningsbok för de lite yngre.

Mysteriet med skattjakten är andra boken i serien mästerdetektiverna Ella och Wille. Den första boken heter Mysteriet på hotell Brudhäll. Böckerna bör läsas i rätt ordning.

Betyg

 

Vi har läst boken med Molly, 7 år. Boken är lättläst, Molly har kunnat läsa den själv. En mycket bra bok, speciellt då vi har varit på Brudhäll på riktigt! Man känner igen platsbeskrivningarna och får en längtan till sommar och Kökar!

pic_edited.jpg

Recension av Basilika på Instagram

Mysteriet med skattjakten

 

Betyg

I bokserien mästerdetektiverna befinner sig syskonen Ella och Wille på ön Kökar tillsammans med sin moster Sofia.

 

Efter att barnen i seriens första del Mysteriet på hotell Brudhäll klarat upp fallet med de förvunna smyckena är de nu redo för nya äventyr.

Max är barnbarn till en spritsmugglare och har bjudit Sofia och barnen på båttur för att leta efter skatter som hans morfar gömt i havet. Men plötsligt befinner sig barnen och deras moster ensamma och övergivna på en folktom ö.

Vem var den där Max som med sin fina båt imponerat på Sofia och barnen. Varför åkte han sin väg och lämnade dem kvar vid det gamla båthuset?

 

Författaren lämnar här flera små spår i handlingen så jag anar att Ella, Wille och moster Sofia kommer att fortsätta sin vistelse på ön och att vi kommer att få följa dem på fler mystiska uppdrag inom snar framtid.

 

Boken är lättläst och har ett bra språk men innehåller en del ord som kan behöva förklaras för de yngre barnen. Jag tycker ändå att Helena Jeppe bemästrar att knyta in förklaringar och ge ordförståelse på ett bra sätt.

pic_edited.jpg

Lilla musen

Lilla Musen har funnits med i vår familj sedan barnen var små. Berättelserna började som korta påhittade gonattsagor, med lampan släckt och en handling som dök upp efter behov.

 

I de berättelser jag nu skrivit har de spontana påhitten fått sällskap av en gnutta livsvisdom och eftertanke. Man kommer i kontakt med glädje, rädslor, uppfinningsrikedom och lekfullhet.

 

Lilla Musen och hans familj har i böckerna flyttat in hos en annan familj än vår. Man får en inblick i hur det idag kan vara att bo i en liten by i Österbotten.

123985760_1058139384614542_7513673042623

Lilla musen flyttar in

Första boken, Lilla Musen flyttar in, handlar om hur musfamiljen installerar sig på vinden i ett gammalt hus. Samma dag flyttar även en människofamilj in.

 

Mössen bygger sovrum och kök åt sig, de har även familjeråd om vilka regler som ska gälla. Det är bara ett problem, musungarna glömmer ibland bort reglerna.

 

Lilla Musen är en mycket nyfiken liten mus, som ibland råkar i farliga situationer, men hans självförtroende är det inget fel på, om det inte gäller höga höjder förstås.  Följ med och läs om alla roliga, spännande situationer som kan hända en liten mus.

12935170_1161464293864193_1422537814_n_edited

 

" Jag har läst din bok i min klass (åk 2). Jag visade pärmbilden och berättade vilken bok jag skulle läsa. Efter att jag hade läst första gången kom en pojke fram och sa:

-Trodde boken skulle vara tråkig när du sa vad du skulle läsa, men den är ju jättebra och tänk att musen gick över kaskövägen!

 

Läste ett kapitel varje dag och när boken var läst applåderade eleverna, har ALDRIG hänt förut så från min klass fick du TOPPENbetyg"

Första sidan ur boken "Lilla musen flyttar in". Klicka på bilden för förstorning.

Lilla musen firar jul

I den andra boken  "Lilla Musen firar jul" får vi följa med i en del finlandssvenska och speciellt österbottniska jultraditioner. Boken lämpar sig för alla åldrar, men mest spännande är den nog för 5-8 åringar.

Det är spännande tider i huset där möss och människor bor. Det ska bli jul! Lilla Musen som tänker bli en världsberömd äventyrare är inte rädd att följa med på människornas upptåg fast det ibland blir lite farligt för honom. Han är med överallt och måste samtidigt se upp så att varken han eller hans familj upptäcks av människorna eller den farliga katten. Lilla Musens första stora äventyr är när han är med och kastar in julkort på lillajul, och sedan är det full fart ända tills man sopar ut julen. Det är många händelser som Lilla Musen ska skriva ner i sin äventyrsberättelse!

 

Vad tycker de om lilla musen på Kvarnbacken? Läs blogginlägget på kvarnbacskvillan.blogspot.com.

thumbnail_Lilla Musen omslag.jpg
Lilla Musen sportlov jpg.jpg

Lilla musen på sportlov

Lilla Musen är nyfiken och tänker bli en världsberömd äventyrsmus.

 

I den här tredje boken åker Lilla Musen ut på två olika äventyr, först på vinterfiske och sedan till en slalombacke.

 

När människobarnen och deras morfar ska sätta ut gäddsaxar tycker Lilla Musen att det låter som ett spännande äventyr trots att det blåser och är kallt.

Han är överlycklig när han lyckas komma med på snöskotern och vinkar glatt till sin familj uppe på vinden. Men de är inte lika glada. Hade det inte varit för babymusen Millan hade det äventyret slutat i en tvättmaskin.

 

Mamma Mus längtar också efter äventyr och det får hela musfamiljen uppleva när de smiter med människorna till en slalombacke. Det äventyret slutar nästan med att katten äter upp Lilla Musen.

Lilla musen spökar

Är det sant att det spökar i det lilla huset i Pjelax? Varför vill människomamman att spökletare ska besöka deras vind?

Lilla Musen har fått nog av torkade brödbitar och att alltid vara på sin vakt. Katten måste skrämmas så att den flyttar för gott. När Pappa Mus spökar för sina musungar får Lilla Musen en idé. Han ska spöka för katten.

När människomamman bjuder in spökletare för att ta reda på om det är möss eller spöken som bor på vinden får Lilla Musen sin chans. Han ska spöka för katten och spökletarna när de kommer upp på vinden. Problemet är bara att han inte vet hur det ska gå till. Även människobarnen planerar att spöka för spökletarna för att se om de är så modiga som de påstår.

Lilla Musen spökar har fått detta FINA omdöme av

Bokprataren på blogspot.com.

Lilla Musen spökar framsida pärm.jpg

Recension av lilla musen spökar Bettan_bokprataren

2020-11-01

                         Betyg

Jag tror jag blivit kär. Jo, trots att jag inte gilla möss så har den här lilla krabaten nässlat sig in i mitt hjärta. Såväl den lilla Musen som hans härliga musfamilj har fått en given plats i mitt hjärta. Jag vill jag verkligen rekommendera den här boken. Boken har lagom långa kapitel för högläsning men jag tror att barnen i alla fall bör var 6 -7 år för att få riktigt bra behållning av berättelsen. Språket är lättsamt och det är en urmysig berättelse som går fort att läsa. Jag tror den vore perfekt och skulle uppskattas som kapitelbok med ett kapitel per kväll. Den är både rolig, fängslande och lite spännande. Illustrationerna är verkligen helt magiska. Jag älskar dem. Jag gillar den här boken och så fort jag får möjlighet ska jag läsa den för mitt snart 6 åriga barnbarn.

pic_edited.jpg

Bokklingan

2023-01-18

                           Betyg 

 

Vår 6-åring är väldigt förtjust i dessa berättelser om den nyfikna musen och hans familj. Och trots att böckerna är anpassade för mindre barn, så är det ett stort plus att det finns svåra ord och längre meningar som en 6-åring tycker är kul att lära sig!

➕Stora bokstäver och bra styckebrytning

➕Bra språk som flyter på ett bra sätt, lätt att hänga med i historien

➕Spännande händelser som bryter av historien Perfekta böcker för högläsning 😊

pic_edited.jpg
bottom of page